FOKUS - hrvatska liberalna stranka!

Dana 07.03.2020. godine je osnovan Fokus – hrvatska liberalna stranka. Vrijednosti koje stranka zagovara su: smanjenje regulacija i poreznog opterećenja građana i poduzetnika, smanjenje javnog sektora i podizanje njegove efikasnosti, zaštita i unapređenje osobnih sloboda građana, jačanje neovisnosti institucija i ravnopravnosti građana pred istima, jačanje slobodnog tržišta i zaštite privatne imovine, te zaštita okoliša.

Ponosan sam što sam prvi predsjednik stranke Fokus. Kroz dosadašnje djelovanje uspjeli smo pozicionirati Fokus kao jedinu uistinu liberalnu stranku na prostoru hrvatskog političkog centra, koja ne naginje ni desno ni lijevo. Javnost svakim danom sve više prepoznaje naše napore da se Hrvatska uredi u skladu s našim Ustavom, da na prvo mjesto stavimo osobne i tržišne slobode, kao i odgovornost pojedinca koja dolazi uz to.

Primjena takvih politika već daje rezultata u mnogim lokalnim sredinama gdje gradovi i općine kojima upravljaju Fokusovi gradonačelnici i načelnici ostvaruju odlične gospodarske i demografske rezultate i postaju najbolja mjesta za život i poslovanje u Hrvatskoj.

Spletom okolnosti, osnivanje stranke Fokus se poklopilo s početkom pandemije, koja je s nastavkom krize uzrokovane ratom i inflacijom ponovno ojačala političke silnice koje zazivaju državno uplitanje i regulaciju svakog segmenta života i poslovanja. Dok lijeve stranke u takvim okolnostima vide priliku da vam uzmu slobodu upravljanja vlastitom imovinom, a desne stranke da vam uzmu slobodu upravljanja vlastitim tijelom, Fokus u takvim okolnostima ostaje svjetionik slobode u domaćoj demokraciji i jasan protivnik oba lica iste kovanice.

Mi ćemo se i u budućnosti nastaviti boriti za načela slobodne demokracije temeljene na jakim i neovisnim institucijama. Nastavit ćemo se truditi izgraditi Hrvatsku kao državu sa slobodnom tržišnom ekonomijom, malim, efikasnim i transparentnim javnim sektorom, vladavinom prava te snažnom obrambenom politikom. Sigurni smo da je to najbolji put do izgradnje blagostanja za državljane Republike Hrvatske, a sve to i dalje kao dio Europske unije i NATO saveza.

Davor Nađi mag. oec.,
predsjednik stranke FOKUS

Naše vrijednosti

Slobodna HrvatskaHrvatska u kojoj svaki građanin ima potpunu slobodu mišljenja, govora, kretanja i poslovanja. Sloboda je temelj našeg sustava vrijednosti.
Pravedna HrvatskaHrvatska u kojoj ne postoje jednaki i jednakiji, u kojem sudstvo i tužiteljstvo odgovaraju građanima i Ustavu, a ne vlasti.
Prosperitetna HrvatskaHrvatska u kojoj mladi mogu ostvariti svoje ambicije, u kojoj planiranje budućnosti ne izaziva anksioznost i neizvjesnost.
Obrazovana HrvatskaHrvatska čije školstvo ima za cilj kvalitetu ispred kvantitete, čiji kurikulum ne diktiraju interesno-utjecajne skupine bliske vlasti.
Poduzetna HrvatskaDržava u kojoj poslovni uspjeh građana ovisi o sposobnostima, znanju i trudu, a ne o vezama te nije sabotiran birokracijom.
Zdrava HrvatskaHrvatska u kojoj nisu potrebne veze za liječenje. U kojoj liječnici napreduju svojom sposobnošću, a ne članskim iskaznicama.
Fleksibilna i transparentna HrvatskaHrvatska u kojoj građani ne moraju danima obilaziti urede, čekati u redovima ili na telefonima. Hrvatska u kojoj je svaki papir javnog sektora javan i vidljiv.
Održiva i sigurna HrvatskaHrvatska koja je uvijek spremna na unutarnje i vanjske rizike, radilo se o vojnoj agresiji, prirodnim nepogodama ili energetskoj krizi.
Infrastrukturno i tehnološki napredna HrvatskaHrvatska koja nudi razvijenu tehnološku i infrastrukturnu podlogu za ugodan život građana, ali i za ekonomski razvoj cijele zemlje.
Socijalno osjetljiva HrvatskaHrvatska koja pruža svojim građanima kvalitetne socijalne usluge, sigurnosnu mrežu i jednake preduvjete.

FOKUS na lokalno

Stranka Fokus je svojim dosadašnjim djelovanjem postigla najviše na lokalnoj razini. Na posljednjim lokalnim izborima ostvarili smo 4 gradonačelnika, 2 načelnika te 50 gradskih i općinskih vijećnika te županijskih skupštinara. Time smo postali 4. stranka u državi po broju gradonačelnika.

Upravo u sredinama u kojima su nam birači dali povjerenje dokazujemo kako naše politike funkcioniraju te su upravo te sredine postale najpoželjnija mjesta za život i poslovanje u Hrvatskoj!

Sveta Nedelja
Samobor
Sveti Ivan Zelina
Zaprešić
Čakovec
Slatina
Pirovac
Dugo Selo
Križ
Stupnik
Pisarovina
Klinča Sela

FOKUS na Hrvatski Sabor

Stranka FOKUS je nepunih dva mjeseca nakon osnutka ostvarila izniman izborni rezultat u tadašnjoj VII. izbornoj jedinici i stekla status parlamentarne stranke. Danas Klub zastupnika Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika čine 4 zastupnika, od čega su 2 člana stranke Fokus: Dario Zurovec predsjednik kluba i Damir Bajs potpredsjednik kluba.

Dario se ističe se po svojoj konstruktivnosti u raspravama i jedinstvenim stavom po pitanju Zakona o obnovi gdje je bio jedini zastupnik protiv od prvog čitanja prve verzije Zakona. Potpredsjednik je Kluba zastupnika Nezavisni i Fokus u Saboru, član Upravnog odbora stranke Fokus te gradonačelnik Svete Nedelje.

Newsletter

Ostanite informirani!

FOKUS Newsletter je najbolji način da budete u tijeku s našim stajalištima o trenutnim političkim događanjima, politikama koje pokušavamo provesti u Saboru i ostalim novostima. Newsletter ćete dobiti jednom tjedno ili rjeđe, a sve što trebate napraviti je ostaviti nam svoje podatke!