Objave za medijeWednesday, January 10, 2024 3:16 PM

Davor Nađi: „Zabrana rada trgovina nedjeljom je teški fijasko, nek se Ustavni sud probudi iz zimskog sna“

ZAGREB, 10.01.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista povodom aktualne zabrane rada trgovina nedjeljom. Osim predsjednika stranke Davora Nađija, okupljenima su se obratili saborski zastupnici Dario Zurovec i Damir Bajs.

Na samom početku, Davor Nađi podsjetio je da je stranka Fokus još prošle godine podnijela zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnom sudu. „U ovom slučaju se Ustavni sud ne može proglasiti nenadležnim jer je već više puta rušio ovakve zakone i pozivam Ustavni sud da se probudi iz zimskog sna i radi posao za koji su plaćeni iz džepa građana, a ne da im je svaki dan neradna nedjelja. Što se više bude čekalo, posljedice za naše gospodarstvo bit će veće. Nemojte kalkulirati s odlukom zbog izbora“ izjavio je Nađi.

“U Svetoj Nedelji podržavamo rad nedjeljom ako su zaposlenici adekvatno plaćeni i žele raditi. Sigurno ćemo uvesti sajmene dane da bi barem trgovina na otvorenom bila dozvoljena, a važno je naglasiti da i svetišta poput Marije Bistrice ističu probleme sa zakonom, iako pripadaju redovima HDZ-a jer malim poduzetnicima i obrtnicima najveći prihod od trgovine dolazi upravo nedjeljom” izjavio je Dario Zurovec.

Okupljenima se obratio i Damir Bajs koji je istaknuo da je Ustavni sud dosad već triput rušio odluku o zabrani rada nedjeljom. „Isti razlozi koji su navedeni tada vrijede i danas. Ustav se u međuvremenu nije promijenio, a očekujemo da će ovaj Zakon i četvrti put doživjeti istu sudbinu, a to je ukidanje. Razlozi su isti, činjenice su iste, a Ustav je jednak pa vjerujem da će i rezultat biti identičan“ naglasio je Bajs.

“Već tijekom prvog vikenda ove godine dogodio se teški fijasko na koji smo više puta upozoravali, a tek ćemo ove godine vidjeti pune razmjere štetnog zakona. Prošle godine se 16 radnih nedjelja primjenjivalo samo na pola godine, tako da će ove godine puno manje trgovina biti otvoreno. Ovo je zakon koji gazi one koje bi trebao štititi, a to su mali trgovci i zaposlenici te ide u korist velikih trgovaca koji imaju dovoljno trgovina da svaki vikend može raditi barem jedna“ izjavio je Davor Nađi istaknuvši da je Vlada cijelo vrijeme govorila da zakon uvode s ciljem zaštite blagajnica, a ovaj vikend smo mogli vidjeti da su od iscrpljenosti iste te blagajnice padale s nogu od količine posla. Također, svjedočili smo i prometnom kolapsu te praznim policama što jasno ukazuje na negativne posljedice donošenja ovakve odluke.