Službene objaveMonday, May 9, 2022 10:44 AM

Dan Europe

Na današnji dan, 9. svibnja 1945. oslobođen je Berlin i slomljeno zadnje uporište Hitlerovog Trećeg Reicha. Posljedica šestogodišnjeg rata je bila uništena Europa, još veća netrpeljivost između naroda na starom kontinentu, ali i spoznaja da dosadašnji sustav zatvorenosti i sukoba rezultira konstantnim ratovima koji ostavljaju sve tragičnije i katastrofalnije posljedice.

Pet godina kasnije, 9. svibnja 1950. godine Robert Shuman, tada francuski ministar vanjskih poslova, objavljuje dokument danas poznat kao Shumanova deklaracija u kojem predlaže alternativno rješenje, gdje se nacije Europe međusobno ne natječu u naoružanju s ciljem osvajanja tuđih resursa, nego ekonomski surađuju na zajedničkom tržištu i pod međusobno priznatim zakonima i pravima. Početni oblik onoga što danas znamo kao Europska Unija je bila Ekonomska zajednica ugljena i čelika, koja je brojala 6 članica.

Danas, 71 godinu kasnije, kad obilježavamo Dan Europe, možemo reći kako je Schumanova vizija bila uspješna. Ne samo da među državama Europske Unije nije bilo ratnih sukoba, nego se ideja liberalizma, slobodnog tržišta, međunarodne suradnje, ukidanja granica i povezivanja uspješno proširila na države koje su tada bile diktature ili, poput Hrvatske, su mogle samo sanjati o samostalnosti.

Dobra vremena i lijep život ima tendenciju uspavati ljude, te smo zaboravivši kako je svijet izgledao prije stvaranja Europske Unije gdje su države silom otimale teritorije kako bi kontrolirale strateške resurse i izlaze na otvorena mora ili teren koji bi im dao prednost u nadolazećim ratovima. Njemačka, Francuska i Poljska ne moraju paranoično gledati u međusobno naoružanje, radeći crne scenarije preventivnih napada i međusobnog uništenja do mjere gdje isti postaju realnost. Mađarska ne mora razmišljati kako će doći do mora kako bi izvezla ono što proizvede, a Italija ne mora razmišljati hoće li moći koristiti Jadran za nesmetanu trgovinu. Stoga ne treba čuditi kako danas, nakon tisuća godina, mali narodi Europe napokon mogu samostalno postojati i kreirati svoju sudbinu, bez da u zamjenu za sigurnost budu dio neke tiranije koje ih koristi kao topovsko meso u svojim ratovima.

Europska Unija nije savršena, tromost u odlučivanju, gledanje vlastitih interesa i prioritiziranje nepotrebnih regulacija ispred gorućih problema samo su neke od njezinih mana. Iako je u dugoročnom interesu svake od članica zadržati ovaj okvir, pojedini populisti koriste EU kako bi stekli jeftine političke poene dok sebi pripisuju zasluge ostvarene prednostima članstva u EU. Još gore, ti isti populisti prodaju svoj utjecaj i poziciju političarima koje ne dijele iste vrijednosti ili nemaju poravnate interese s nama Europljanima. Stoga je reforma Europske Unije nužna kako bi se stvorio agilniji i pravedniji sustav koji balansira između dugoročne koristi cjeline te individualnih interesa, sloboda i identiteta pojedinih članica.

Argument populista je da takva Unija narušava suverenitet pojedinih nacija, što nije istina, jer za razliku od svih tvorevina čiji smo bili sastavni dio, EU je jedini savez koji nam daje mjesto za stolom i koji nam omogućuje da biramo svoje zastupnike. Također, u odnosu na bilo koji dio naše povijesti, Hrvati nikad nisu imali veće slobode govora, slobode mišljenja i slobode kretanja. Hrvatska putovnica nikad nije više vrijedila, a hrvatski poduzetnici nikad nisu imali pristup većem tržištu ili izvoru kapitala. Iako mi dopuštamo kriminal i korupciju u vladi svojom apatijom na biralištima, europsko pravosuđe ne spava te je ove godine pokrenulo procese protiv političara koje naša vlada i državno odvjetništvo štiti. Za razliku od tvrdnji populista, članstvo u EU nije znak naivnosti, nego pragmatičnosti. Pogotovo u svijetu gdje se realpolitika vratila u svakodnevnicu našeg kontinenta i gdje građani brojnih država ubrzano gube stoje teško stečene slobode.

Stoga se danas, na Dan Europe, osvrnimo na naš način života i na prava koja uzimamo zdravo za gotovo. Taj stil života moramo braniti i za razliku od npr. stanovnika Rusije ili Kine, mi Europljani imamo slobodne izbore. Naš glas je možda kap u moru, ali je dovoljan da natjeramo političare da brinu o nama i ne zadiru u naše živote. Također, ukoliko dijelite prethodno navedene europske vrijednosti i želite biti dio pozitivnih i konstruktivnih promjena, pozivamo vas da nam se pridružite.

Sretan vam Dan Europe!

Vaš FOKUS.