Objave za medijeTuesday, September 24, 2024 3:42 PM

Porezne izmjene HDZ-a su represija na gospodarstvo

Stranka Fokus oštro se protivi novim poreznim izmjenama koje je predstavila HDZ-ova vlada. Kao stranka koja zagovara slobodno tržište i manju ulogu države, odlučno odbacujemo ovakav smjer politike. Upravo ovakve promašene porezne i ekonomske politike razlog su zbog kojih stranka Fokus nije niti razmatrala mogućnost koalicijskih pregovora s HDZ-om nakon izbora. Naša stranka nikada neće podržati sustav koji guši privatnu inicijativu, povećava porezne namete i centralizira moć u rukama vlade.

„HDZ-ova vlada još jednom pokazuje da nema razumijevanja za ekonomske izazove s kojima se suočavaju građani i poduzetnici. Predstavljena porezna reforma može se sažeti u nekoliko riječi – porezno opterećenje snažno raste. Njihov prijedlog samo će dodatno ugroziti i ono malo gospodarske slobode koja nam je ostala. Stranka Fokus će se i dalje boriti protiv ovakvih politika, a zalagati se za manje poreze, veći rast i decentralizaciju.“ izjavio je Gabrijel Deak, predsjednik stranke Fokus.

Da su porezne izmjene promašena politika smatra i Davor Nađi. „Umjesto da se fokusiraju na smanjenje poreznog opterećenja, HDZ uvodi mjere koje će smanjiti konkurentnost Hrvatske. Porez na nekretnine neće riješiti problem cijena, već će dodatno smanjiti ponudu novih nekretnina, što će se negativno odraziti na priuštivost stanovanja. Povećanje poreza na nekretnine, turizam i zdravstvene doprinose mladih zaposlenika, uz ukidanje poreznih olakšica za mlade nastavak su porezne represije.“ zaključio je Nađi.

Osim navedenoga, predsjednik stranke Fokus Gabrijel Deak istaknuo je i da rashodi države već čine oko polovine BDP-a te da, s obzirom na trenutni rast BDP-a i znatan priljev sredstava iz EU fondova, ne postoji opravdana potreba za povećanjem poreznog opterećenja gospodarstva. Naprotiv, smatra da je sada pravo vrijeme za snažno porezno rasterećenje gospodarstva da bi ono bilo spremnije suočiti se s budućim recesijama, kada EU fondovi više neće biti na raspolaganju kao pomoć.

„Ako vlada stvarno i bez fige u džepu želi raditi na priuštivosti stanovanja, onda neka se okrenu snažnom poreznom i regulatornom rasterećenju u tom smjeru, a ne samo uvođenju novih i dizanju postojećih poreza. Pozivamo još jednom vladu da prestane gušiti gospodarstvo i da se okrene reformama koje će donijeti pravu ekonomsku slobodu." za kraj je izjavio Deak.

Fokus ostaje predan načelima slobodnog tržišta, transparentnosti i odgovorne javne uprave. Naša stranka nastavit će zagovarati reforme koje će osigurati gospodarski rast, manji državni aparat i veće osobne slobode za građane.