Objave za medijeFriday, February 23, 2024 2:19 PM

Dario Zurovec: Zbog nedostatka radne snage u ugostiteljstvu treba povećati neoporezivi dio napojnica

ZAGREB, 23.02.2024. – U Hrvatskom saboru Klub zastupnika Fokusa održao je konferenciju za medije na temu izmjene poreznih zakona i negodovanjem ugostitelja. Na konferenciji je sudjelovao saborski zastupnik Dario Zurovec.

Na samom početku, Zurovec je istaknuo da dobiva sve veći broj poruka od ugostitelja koji osjećaju posljedice nestašice kvalificirane radnih radnika za sezonu, a nemaju mogućnost poboljšati financijske uvjete zbog visokih poreza.

„Uvođenje mogućnosti davanja napojnica preko kartice je pozitivna stvar, ali ona za sobom nosi nekoliko operativnih problema koji će tek sada doći do izražaja, a dugo su se najavljivali. Ugostitelji su još prije nekoliko godina upozoravali da će doći do odlijeva radne snage. Nije ih se slušalo onda, a ni danas kada taj problem postaje sve izraženiji. Trenutni porezni tretman prema ugostiteljima je vrlo nepovoljan, što utječe na samu mogućnost privlačenja kvalificiranih radnika“ uvodno je izjavio Zurovec nadodavši da je u velikom broju poruka koje mu pristižu jedan od najčešćih problema koji ugostitelji ističu upravo nedostatak kvalificiranih radnika.

Manjak konobara, kuhara i zaposlenika općenito u ugostiteljstvu postao je objektivan problem, a pogotovo u restoranima na Jadranu. „Logično je da ako želite kvalitetnu radnu snagu, moraju biti adekvatno i plaćeni. Kad bi država partnerski pružila ruku, ugostitelji bi rado davali značajno veće plaće, ali to nije moguće jer je naš PDV u ugostiteljstvu najveći usporedno s konkurentskim zemljama poput Turske.“ izjavio je Zurovec.

Za kraj, dao je i apel vladajućima da se pozabave ovom problematikom te je pozvao ugostitelje da se nastave javljati sa svojim problemima i prijedlozima da se javno problematiziraju stvari koje je nužno poboljšati. Među novinarskim pitanjima, neizostavno je bilo i ono o raspuštanju Sabora, parlamentarni izbori te koalicije stranaka.

„Smatram da se Sabor treba raspustiti čim prije i da idemo na izbore. Količina uvreda koju vladajući upućuju prema oporbi je ispod svakog nivoa, a nastupi nekih zastupnika iz vladajuće koalicije su me podsjetili na Noćnu moru Željka Malnara. Razgovaramo s brojnim potencijalnim partnerima i razgovarat ćemo. Okupili smo najveću koaliciju na političkom centru. Moje osobno stajalište, a i stranke Fokus je da smo otvoreni za razgovor sa svim opcijama koje nisu ekstremne. Iz pozicije političkog centra, s bilo kakvim ekstremima jednostavno nije moguće pronaći zajednički jezik.“ za kraj je izjavio Zurovec.