Objave za medijeTuesday, February 6, 2024 3:06 PM

Davor Nađi: „Danas će Ustavni sud pokazati štiti li Ustav ili HDZ“

ZAGREB, 06.02.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista. Tema je bila činjenica da će danas, po četvrti put, Ustavni sud donijeti odluku o ustavnosti zabrane rada nedjeljom koju je inicirala stranka Fokus zajedno s predstavnicima gospodarstva.Osim predsjednika stranke Davora Nađija na konferenciji je prisustvovao i saborski zastupnik Damir Bajs

Na samom početku, Davor Nađi je istaknuo da je Fokus je jedina stranka koja je jedina podnijela ustavnu tužbu za zabranu rada nedjeljom. „Namjerno sam rekao zabrana rada trgovinama nedjeljom jer se ovim zakonom ne zabranjuje rad blagajnicama, nego se zabranjuje rad trgovinama dok se blagajnice može rotirati po trgovinama. Benzinske postaje postali su supermarketi, gužve pred supermarketima koji rade su ogromne, a sve na teret zaposlenika što pokazuje da zakon nije ispunio svoju ulogu. Zakon je diskriminatoran i pogoduje benzinskim postajama te velikim trgovcima, a na štetu malih trgovaca.“ izjavio je Nađi nadodavši da mu je drago što se Ustavni sud napokon trgnuo iz zimskog sna, ali u zanimljivom trenutku – usred „afere Plenković“, jer ovo više nije „afera Turudić“.

„Čini mi se da je ovo politički motivirano skretanje s aktualne afere oko izbora glavnog državnog odvjetnika. Nadam se da se varam. Možda je dobro da se u ovom trenutku sve događa u isto vrijeme. Kad maske padaju, neka padaju do kraja. Ova odluka će pokazati štiti li Ustavni sud Ustav ili HDZ. „ naglasio je Davor Nađi.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Damir Bajs. „Kada govorimo o zabrani rana nedjeljom, Ustavni sud je već tri puta rušio tu odluku. Stranka Fokus je jedina politička stranka koja je poslala ustavnu tužbu zajedno s udrugama i gospodarstvenicima. Podsjećam da prethodna tri puta poništenja bila su uz potpuno jasne razloge. Ovim zakonom nije riješen niti jedan od razloga zbog kojih su prethodne odluke pale, tako računam na dosljednost Ustavnog suda i u ovom, četvrtom, slučaju.“ izjavio je Damir Bajs te istaknuo da je danas i rasprava o ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama koje je također stranka Fokus potpisala s drugim političkim strankama, a za koji vjeruje da će imati isti negativni ishod kao i zabrana rada nedjeljom. Također, nadodao je i da su sve katedre za ustavno pravo rekle da je ovaj zakon neustavan što bi značilo da ako su svi u krivu, a samo Ustavni sud u pravu da bi svi oni trebali tražiti drugi posao. Možda u državnom odvjetništvu.

Za kraj, Davor Nađi se osvrnuo na jučerašnje nevjerojatne izjave premijera Plenkovića. „Premijer je jučer branio neobranjivo. Zadnja travka za koju se Plenković držao da ne padne u provaliju je jučer popustila jer izgleda da je pogodovanja bilo. Ne postoji više niti jedan argument, ma kako nategnut bio, da se Turudića izglasa. Još jednom pozivam većinske koalicijske partnere da pronađu svoju kralježnicu koju su izgubili i pokažu da im je stalo do demokratskih institucija i da ne glasaju za ovaj prijedlog.“ izjavio je Nađi istaknuvši da maske očito padaju, a ako nije još nekome od građana nije jasno kakav je tko, danas ćemo vidjeti kakav je Plenković, ustavni sud i kakvi su liberali.