Objave za medijeFriday, January 26, 2024 3:09 PM

Davor Nađi: Realne plaće u javnom sektoru rastu malo, jer rastu i onima koji ne zaslužuju!

ZAGREB, 26.01.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa na temu povećanja plaća koje je objavila Vlada.Uz predsjednika stranke Davora Nađija okupljenima se obratio i saborski zastupnik stranke Fokus Damir Bajs.

“Vlada je jučer predstavila da je rast osnovice u zadnjih osam godina bio 40 posto, ali nisu rekli da je rast inflacije u zadnjih osam godina čak 30 posto, što znači da je realna osnovica narasla samo 10 posto, što je izuzetno malo. To bi bio razuman rast za jednu godinu, ali ne i za osam. Međutim, sada dolaze izbori, odlučili su odriješiti kesu i kupiti glasove, pa su najavili 13.5 posto rast plaća temeljem usklađivanja koeficijenata, ali znamo da medijalni rast u pravilu bude manji. Bit će puno nezadovoljnih. Vlada se opet okrenula ujednačavanju koeficijenata i složenosti posla, a ne rezultatima rada.“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi istaknuvši da se povišice i rast plaća trebaju temeljiti na rezultatima rada.

“U uređenim zemljama se ovakve reforme usklađivanja koeficijenata rade po nekoliko godina, ovdje se to napravilo u par mjeseci, pa se tako i napravio cijeli niz grešaka. Vidi se da je Vlada u roku tri dana mijenjala neke koeficijente, što, naravno, izaziva nezadovoljstvo kod sindikata, s potpunim pravom. Premijer je izjavio da će bilo kakav prosvjed sindikata biti politički motiviran, što očito pokazuje da je premijer nervozan“ istaknuo je saborski zastupnik Damir Bajs dodavši kako to nije način komunikacije sa socijalnim partnerima.

Za kraj, Davor Nađi je dodao: „Kada bi se uveo transparentni sustav mjerenja i ocjenjivanja rada, onda bi puno više i brže rasle plaće onima koji to uistinu zaslužuju.“