Objave za medijeMonday, December 11, 2023 3:22 PM

Davor Nađi: „Štednjama građana ne smije upravljati politički diktat“

ZAGREB, 11.12.2023. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista povodom seta zakonskih izmjena za mirovinske fondove. Uz Darija Zurovca (Fokus), Damira Bajsa (Fokus) i Nataliju Martinčević (NS-Reformisti) bili su prisutni i predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić.

„Stvaranje alternativnog fonda kojim će se pet posto privatne štednje građana kanalizirati u taj fond mi nećemo podržati. Radi se o privatnoj mirovinskoj štednji koja ne bi smjela ići u fond koji će se voditi političkim diktatom. Ne govorimo o fondu kojim će upravljati netko stručan, nego stranka koja je na vlasti. Oko milijardu naših eura ići će u taj fond za kojeg se uopće ni ne zna kako će se njime upravljati“ izjavio je Davor Nađi istaknuvši da je stranka Fokus već predstavila prijedlog mirovinske reforme kojem je naglasak na održivosti, a ne kako da se država ogrebe od novca štediša. Također, istaknuo je i da imamo sve nepovoljniji omjer zaposlenih i umirovljenika i vremenom nam je demografska struktura sve lošija. Stoga, smatra Nađi, treba ići ka jačanju 2. mirovinskog stupa da bi teret mirovina bio sve manje na državnom proračunu.

Okupljenima se obratio i predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić koji je na početku svog izlaganja naglasio da svjedočimo nizu kozmetičkih promjena. „Sve kozmetičke promjene služe ublažavanju kritika za propisivanje obaveznog ulaganja dijela privatne štednje građana u alternativni fond pod upravljanjem države, čitaj HDZ-a. Četiri godine ove vlasti ukazuju na nesposobnost i koruptivnost, a sumnjivo mi je da su baš ovim rješenjem, koje je jedino na svijetu, otkrili kamen mudrosti“ izjavio je Čačić. Istaknuo je da je svjestan da će Sabor, nažalost, izglasati ovaj set zakona pa je naglasio da smatra da Upravu fonda treba izglasati Sabor dvotrećinskom većinom, a da su ulaganja moguća samo u projekte od posebnog državnog značaja.

„Iako nas vlada uvjerava da je sve po preporukama OECD-a, to nije točno. Još je zanimljivo da su u ovom slučaju na istoj strani s oporbom i Udruženje mirovinskih fondova te Udruga članova obveznih mirovinskih fondova. Zapravo, kompletna javnost je protiv ovih izmjena zakona, ali nažalost vladajući od toga ne odustaju. za kraj je izjavio Davor Nađi.