Objave za medijeFriday, January 12, 2024 1:50 PM

Davor Nađi: „Tamo gdje je Fokus na vlasti građani plaćaju najniže poreze u Hrvatskoj“

ZAGREB, 12.01.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa na temu poreznog rasterećenja građana. Osim predsjednika stranke Davora Nađija, okupljenima su se obratili saborski zastupnik Dario Zurovec te gradonačelnica Samobora Petra Škrobot

“Od 1. siječnja na snagu su stupile nove stope poreza na dohodak. Ono što s ponosom mogu istaknuti je činjenica da je Fokus i dalje stranka predvodnica u smanjenju poreznog rasterećenja. Na primjer, Samobor i Sveta Nedelja imaju najniže porezne stope u državi, kao i stope poreza na dohodak. Niti jedan grad i općina kojima upravlja stranka Fokus nije dizala porez na dohodak. Dakle, stranka Fokus je stranka koja uvjerljivo ima najniže poreze u Hrvatskoj gdje je na vlasti. Iz medija smo ovih dana mogli steći dojam, pogotovo od vladajućih, da su oni ti koji nešto posebno smanjuju porez na dohodak. Činjenica je da niti jedan gradonačelnik ili načelnik iz redova HDZ-a nije spustio porez na dohodak ispod onog što se zapravo moglo spustiti i samim smanjenjem prireza, bez da se zakon uopće mijenjao.“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi istaknuvši da druge stranke nisu napravile ništa u pogledu poreznog rasterećenja, čime se potvrđuje da stranka Fokus od svih političkih stranaka najviše radi u korist budžeta hrvatskih obitelji te u korist hrvatskih poduzetnika.

Porezne stope u promatranim gradovima (nakon 1.1.2024.)
Porezne stope u promatranim gradovima (nakon 1.1.2024.)

“Grad Samobor ima najnižu stopu poreza među gradovima od 18% i 27%. Za primjer, kada uzmemo u obzir roditelje s jednim djetetom. To su otprilike dvije bruto plaće od 2.000 eura, na godišnjoj razini njima ušteda od poreza iznosi oko 1.200 eura u usporedbi s istim primanjima u Zagrebu na godišnjoj razini, što bi značilo da oni time mogu pokriti svoje godišnje režije. Istaknula bih da smo mi grad koji nije imao prirez i gledali smo da idemo korak dalje te uvijek gledamo da smanjimo porezna rasterećenja. Tako smo smanjili komunalnu naknadu i komunalni doprinos, a sada smo išli korak dalje i snizili ove poreze na dohodak.” Izjavila je gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, dodavši da u Samoboru investicije rastu, a kvaliteta života građana je sve bolja.

Godišnja razlika u neto plaći (obitelj s 1 djetetom)
Godišnja razlika u neto plaći (obitelj s 1 djetetom)

„Prije nekoliko godina Sveta Nedelja bila je prvi i vodeći grad koji je napravio porezno rasterećenje koje je jedna jedinica lokalne samouprave tada napravila. Gledajući pozitivne prakse, mi smo tada ukinuli prirez i još neke namete pa je i danas naš grad jedan od najpovoljnijih za život te najsusretljivijih za poslovanje, ali i jedan od najpovoljnijih za poslovanje. Nastavno na grad Samobor, odlučili smo se, kad nam se otvorila mogućnost, sniziti poreze na dohodak na 18 i 28 posto. Ja sam uvijek bio zagovornik politike „manje je više“ te da rad i vrijedne ljude ne treba maltretirati. Treba im dati mogućnost da rade i da stvaraju nove vrijednosti.” rekao je Dario

Zurovec, istaknuvši da je Grad Sveta Nedelja povukao najviše sredstava iz EU Fondova dosad i da se nada novim investicijama i projektima poput Rimac Kampusa na području Grada. 

Usporedba neto plaća po gradovima za jednake iznose bruto plaća (obitelji s 1 djetetom)
Usporedba neto plaća po gradovima za jednake iznose bruto plaća (obitelji s 1 djetetom)