Objave za medijeTuesday, December 5, 2023 3:26 PM

Davor Nađi: „Zagrebu treba energana na otpad, to je jedino dugoročno rješenje“

ZAGREB, 05.12.2023. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom drugog odrona smeća na Jakuševcu u manje od mjesec dana, a u kojem je jedna osoba teško ozlijeđena. Okupljenima se obratio predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

Na samom početku, Nađi je zaželio brz oporavak ozlijeđenima i iskazao žaljenje što se uopće nešto takvo moralo dogoditi da bi se prionulo rješavanju ovog višegodišnjeg problema.

„Otpad je nacionalni problem, a posebno je vidljiv u Zagrebu kao posljedica nepoduzimanja ničega države i grada već dugi niz godina. Nažalost, ništa se nije promijenilo ni s novom gradskom vlasti. Taj se problem nikako ne rješava jer svi bježe od očitog, a to je da Zagrebu treba energana na otpad“ izjavio je Davor Nađi nadodavši da energanu na otpad imaju sve članice Europske unije osim Hrvatske. Naveo je i primjer Kopenhagena gdje se na krovu energane nalaze skijališta i park, a sa strane stijene za penjanje. Navedena energana ima toliko kvalitetne filtere da kao nusprodukt izlazi samo vodena para.

Također, istaknuo je i brojne benefite poput toga da se otpad ne mora odlagati na deponije što donosi smrad u zraku i onečišćuje okoliš, a dobiva se grijanje i električna energija. Nusprodukt je jedna mala količina pepela koja se kasnije može dodatno koristiti za proizvodnju betona i asfalta.

„Ne postoji niti jedan racionalni razlog zašto se od ovog rješenja bježi. Međutim, grad to ne može sam. Toplana, koja je bitan faktor u cijelom procesu, je pod upravljanjem HEP-a. Nažalost, svi vidimo što se tamo događa“ naglasio je Nađi te podsjetio da je upravo Fokus prvi rekao da je Barbarić već bivši, a da mu to samo još nitko nije javio. Nakon što je dopis, u kojem je vidljivo da je premijer Plenković upoznat sa svime izašao u javnost, bilo je pitanje vremena kad će Barbarić biti smijenjen.

Zaključno, Davor Nađi je izjavio da je otpad veliki problem, ali koji je rješiv. „Ne moramo izmišljati nešto novo kad rješenja već postoje. Treba preuzeti političku odgovornost i odgovorno upravljati otpadom. Mi smo predložili još prije tri godine da se izgradi energana u Zagrebu, a nadamo se da će se napokon pristupiti dugoročnom rješenju ovog problema“ za kraj je izjavio Nađi.