Objave za medijeMonday, March 4, 2024 2:12 PM

Fokus: HDZ i Andrej Plenković žele šutnju medija!

ZAGREB, 04.03.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista na temu „"Lex AP drugi put: HDZ i Plenković i dalje ustraju na cenzuri loših vijesti za Vladu“. Osim predsjednika stranke Davora Nađija, okupljenima su se obratili saborski zastupnici Damir Bajs i Dario Zurovec.

“Mi smo snažno protiv ovakvih prijedloga izmjena Kaznenog zakona iz čitavog niza razloga. Vidimo da je to samo dio od cijelog paketa mjera nasrtaja vladajućih što na institucije, što na slobodu medija, što na pravo građana da znaju što se stvarno događa. Ako sagledamo čitavu sliku, ako vidimo da se kroz izbor Turudića zapravo pokušava iskontrolirati proces koga će se kazneno goniti, koga ne, pokušava se izgurati Ured europskog javnog tužitelja iz Hrvatske. Da nema slobode medija, o svemu što se događalo s Turudićem, sa zbivanjima na Geodetskom fakultetom, s Ministarstvom kulture - građani ne bi mogli znati“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi dodavši kako se od „Lex AP-a“ treba potpuno odustati.

„Mi nećemo biti protiv, nego oštro protiv „Lex AP-a“ jer se zalažemo za slobodu - slobodu informiranja i slobodu djelovanja, a ako vi tu slobodu nemate onda zašto mi ovdje pričamo danas? Vama, predstavnicima medija treba dati slobodu da se bavite novinarstvom. Kako bi institucije bile jače, potrebni su i jaki mediji“ istaknuo je saborski zastupnik Dario Zurovec.  

Damir Bajs naveo je kako će Klub zastupnika Fokusa dati prijedlog da se članak zakona koji potvrđuje „Lex AP“ briše iz zakona i da će to dati na glasanje. „Ne postoji nikakav način da se takvo kazneno djelo može uvesti u kazneno pravo. Novinari su izuzeti, ali svi koji s vama surađuju, mogu biti dio istrage i predmet optužnice, a to ne možemo dozvoliti. HDZ i Andrej Plenković žele šutnju medija!“ dodao je Bajs. 

Za kraj, Nađi je dodao: „U Kazneni zakon treba se uvrstiti prisega kada se daju izjave pred saborskim povjerenstvima, pa ako netko laže, kao Turudić, da kazneno odgovara.“