Službene objaveSaturday, March 18, 2023 4:46 PM

FOKUS PREDLAŽE NOVI RASPORED IZBORNIH JEDINICA I ELEKTRONIČKO GLASANJE!

Danas smo nakon službenog dijela proslave 3 godine postojanja Fokusa predstavili naš prijedlog usklade izbornih jedinica s Ustavom, te održali panel diskusiju na kojoj su, uz Fokus, o najavljenim izmjenama Izbornog zakona raspravljali i predstavnici drugih stranaka.

Predsjednik stranke Davor Nađi je u ime Fokusa iznio prijedlog u kojem se Fokus zalaže za digitalizaciju i omogućavanje elektroničkog glasanja putem sustava e-građani, usklađivanje popisa birača sa stvarnim stanjem te preoblikovanje izbornih jedinica. „S obzirom na blizinu nadolazećih parlamentarnih izbora, stava smo da ovo nije trenutak za korijenite promjene u sustavu, nego prvenstveno za uskladu izbornih jedinica prema uputama Ustavnog suda“ naglasio je Nađi i objasnio kako je prijedlog Fokusa da se zadrži sustav s 10 izbornih jedinica, s po 14 zastupnika, uz dvije jedinice za manjine i dijasporu.

Nađi je predstavio i kartu izbornih jedinica kako ih vidi Fokus – to su izborne jedinice koje imaju jednaku težinu glasa, granice izbornih jedinica prate granice gradova i općina ili na razini najvećih gradova granice gradskih četvrti, a u obzir se uzimaju zajednički geografski pokazatelji, gravitacijska područja te razvojni status. Najbitnije je da takve izborne jedinice uspostavljaju ravnomjernu vrijednost glasa između svih izbornih jedinica.