Objave za medijeFriday, May 27, 2022 4:03 PM

Fokus predlaže smanjenje HRT pretplate!

ZAGREB, 27.5.2022. - S obzirom na nedavne najave kako bi zbog porasta troškova poslovanja moglo doći do porasta HRT pretplate, stranka Fokus je stava da upravo iz istog razloga pretplatu treba smanjiti, a poslovanje HRT-a racionalizirati. Nema nikakvog opravdanog razloga da se neefikasno poslovanje HRT-a prelama na leđima građana i privatnog sektora, koji ionako imaju svojih problema i na koje također utječe inflacijski udar. Dodatno, raspodjela prihoda od HRT pretplate treba biti pravednija kako ne bi narušavala stanje na medijskom tržištu.

„Predlažemo smanjenje HRT pretplate s 80 na 50 kuna, kako bi se rasteretilo građane u ovom trenutku rasta cijena. Od tih 50 kuna predlažemo da 25 kuna ide HRT-u, a preostalih 25 kuna da se raspoređuje za Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, HAVC i drugima, kako bi situacija na medijskom i kulturnom tržištu bila ravnopravnija. Time bi se i drugim akterima na tržištu omogućilo lakše podnošenje rastućih troškova, s obzirom da iza njih ne stoji državni proračun. Vjerujem da će vodstvo HRT-a to razumjeti, jer ako HRT traži povećanje prihoda zbog rastućih troškova iako ima državu iza sebe, zamislite kako je tek drugim medijima i kulturnim stvarateljima koji od države ne dobivaju ništa“ – izjavio je Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus.

Stranka Fokus predlaže i ukidanje odredbe po kojoj pravne osobe, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju neku djelatnost plaćaju pretplatu za svaki prijamnik zasebno. To nepotrebno pogađa transportna poduzeća, dostave i slične djelatnosti koje imaju veći broj vozila, a troškovi su im u zadnje vrijeme dodano narasli zbog povećanja cijene energenata. „U ovako izazovnim gospodarskim vremenima gospodarstvo treba rasteretiti parafiskalnih nameta, a HRT pretplata je svakako jedan od tih“, naglasio je Davor Nađi.

Kako bi takvo smanjenje pretplate bilo moguće, jasno je da HRT treba napraviti snažno restrukturiranje i podizanje efikasnosti poslovanja. HRT je narastao u nepotrebno velik mastodont koji se pretvorio u glasilo vladajuće stranke te često slušamo o brojnim aferama, optužnicama protiv ravnatelja te institucije, a članovi stranaka na vlasti se hvale kako upravljaju programskom shemom. Također, upitno je da je za svrhu informiranja javnosti HRT-u baš nužno potrebno 4 televizijska kanala i čak 12 radijskih programa te da sve to građani i privatni sektor moraju financirati.