Objave za medijeThursday, September 21, 2023 12:13 PM

Ista plaća u Zelini će biti godišnje 600 eura veća nego u Zagrebu!

ZAGREB, 21.9.2023. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom najavljene porezne reforme. Osim predsjednika stranke Fokus Davora Nađija, okupljenima su se obratili i saborski zastupnik Dario Zurovec i Damir Bajs te gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

„Hrvatskom saboru uputit ćemo dva amandmana kojima smo tražili ili uvođenje univerzalne stope poreza na dohodak od 18% ili da se zakonski pruži mogućnost gradovima da sami uvedu vlastitu jedinstvenu stopu. Fokus podržava porezna rasterećenja, ali u ovom slučaju Vlada se odriče nečega što nije njen prihod“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te napomenuo da bi u slučaju uvođenja univerzalne stope poreza svi zaposlenici koji plaćaju porez na dohodak imali veće plaće, a u slučaju da gradovi sami budu mogli uvesti vlastitu stopu - „Fokus će to prvi podržati i provesti u djelo“ naglasio je Nađi.

Podsjećamo da je još u srpnju stranka Fokus pokrenula inicijativu pojednostavljenja poreznog sustava te pozvala Vladu da uvede jedinstvenu stopu poreza na dohodak od 18 posto ili omogući gradovima da to sami to naprave.

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, izrazio je punu podršku uvođenju univerzalne stope poreza. "Kao gradonačelnik Zeline iz redova Fokusa spreman sam na uvođenje univerzalne stope poreza na dohodak od 18%. Tim potezom bi jedan zaposlenik s prosječnom zagrebačkom plaćom u Zelini imao oko 600 eura neto veću plaću godišnje u odnosu na ono što će napraviti Zagreb", izjavio je Košćec istaknuvši da su visoki porezi na dohodak su štetni za naše gospodarstvo, ali i zaposlenike jer im smanjuje kupovnu moć te utječe na životni standard građana.

Okupljenima se obratio i Dario Zurovec koji je istaknuo da je Sveta Nedelja prvi grad koji je proveo pravu lokalnu poreznu reformu, a da Vladina reforma neće imati pretjeranog efekta.

„HDZ za nama kasni pet godina, ali bolje ikad nego nikad. Svaki bolji poznavatelj može zaključiti da se je ova reforma kozmetika i da se oni zapravo ne odriču ničeg svog. Mi nećemo dizati porez na dohodak, nego razmatramo da ga dodatno smanjimo“ za kraj je istaknuo Zurovec.

Dario Zurovec, Hrvoje Košćec, Davor Nađi (za govornicom) i Damir Bajs