KomentarThursday, April 6, 2023 6:52 PM

Niti jedna nije sama

Petra ŠkobotGradonačelnica grada Samobora

Učestali seksistički i mizogini napadi na mene od strane lokalnog medija, ali i drugi napadi na politički istaknute žene, potaknule su saborsku Inicijativu zastupnica kao i gradonačelnicu Zlatara Jasenku Auguštan Pentek da javno stanu u obranu svih žena koje su se suočile i suočavaju se s diskriminacijom, mizoginijiom i rodnom neravnopravnošću. Na danas održanoj konferenciji medije u gradskoj vijećnici Grada Samobora pod nazivom „Niti jedna nije sama“ saborske zastupnice: Sandra Benčić, Dalija Orešković, Anka Mrak Taritaš, Barbara Vupora, Natalija Martinčević te gradonačelnica grada Zlatara, Jasenka Auguštan Pentek zajedno sa mnom oštro su osudile one koji vrijeđaju, omalovažavaju i nastoje diskreditirati žene na temelju spola, dobi, izgleda ili druge osnove te poručile svim ženama da u takvim slučajevima mogu računati na njihovu podršku i da nisu same.

Politikom sam se krenula baviti s ciljem da napravim nešto dobro za svoj grad. Došavši na funkciju gradonačelnice susrela sam se s razno raznim osudama po dobnoj, spolnoj i drugim osnovama. Nemam problem da se kritizira moj rad, ali neću ostati ravnodušna niti prihvatiti da me se vrijeđa na temelju spola, dobi, izgleda ili po drugoj osnovi kao što je bio slučaj do sada. Smatram da je jedini način da se protiv toga borimo da govorimo javno i da pokušamo utjecati na takve umove da se promijene i da se takvi napadi iskorijene. Ovo je trenutak da preispitamo kako naše društvo reagira na svaki oblik nasilja i da vidimo što još možemo, osim javnih istupa, napraviti da se neprimjereno i samotno ponašanje i nasilje po bilo kojoj osnovi iskorijeni.

Ovim putem još jednom zahvaljujem Sandri Benčić, Daliji Orešković, Anki Mrak - Taritaš, Barbari Vupori, Nataliji Martinčević te Jasenki Auguštan - Pentek na dolasku na današnju konferenciju na kojoj smo jasno poslale poruku kako “Niti jedna nije sama”. Naravno, hvala i svima vama koji dnevno šaljete brojne poruke podrške i potpore! Danas smo to mi, sutra je to vaša žena, majka, kćer! Vrijeme je da svi zajedno kažemo DOSTA JE!