Objave za medijeThursday, April 11, 2024 4:57 PM

Poljoprivrednici su u izumiranju - manje od 5% zaposlenih radi u poljoprivredi

Tradicionalni proljetni sajam u Bjelovaru dobra je prilika da se progovori o stanju u poljoprivredi, a ono je danas toliko loše da se Hrvatska bez uvoza ne bi mogla sama prehraniti. Podaci su da manje od 5 posto zaposlenih danas radi u poljoprivredi, a nekad je to bila najvažnija grana, jača i od turizma.

"Problem je u padu broja zaposlenih, ali i u činjenici da je država s lošim mjerama i subvencijama uništila produktivnost. Velik je broj afera gdje je EU novac zamračen i umjesto u stočarstvu, maslinicima, nasadima vinove loze, voćnjacima ili slično je završio u nečijim privatnim džepovima, a ta zemljišta sada zjape prazna. Zato se ne treba čuditi da je Hrvatska zemlja u EU u kojoj poljoprivreda najviše propada. Ključno je da se svi ugovori stave na stol i iskorijeni korupcija pri dodjeli poticaja a onda da se kroz prave mjere vrati vrijednost poljoprivrednicima i poljoprivrednom zemljištu u Hrvatskoj" - izjavio je Damir Bajs, nositelj liste Fokus-Republika za II. izbornu jedinicu, koji uz državnu razinu ima i bogato iskustvo jer je kao župan vodio Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

"Nekad je postojala stranka koja je bila jaka i brinula je o interesima hrvatskog seljaka, ali nažalost vidimo da ona danas funkcionira isključivo kao politički bankomat jednog čovjeka. Mi u Fokusu na sve gledamo realno i svjesni smo da bez zdrave i jako poljoprivredne grane nema budućnosti ove države. Poljoprivreda je danas problem, ali već sutra može biti prilika. Kao što smo uveli transparentnost u gradove, tako ćemo red uvesti u poticaje i dodjelu poljoprivrednih zemljišta. Dodatno, nove generacije mladih ljudi su sve više osviješteni, bitno im kakve je kvalitete hrana i otkud dolazi na njihov stol. Mi ćemo napraviti takve uvjete da će mladima biti želja ostati na selu. To ćemo napraviti za Slavoniju, ali i za Banovinu i Liku. Nevjerojatno je primjerice da imate Liku koja se prostire na više od 5.000 kilometara te da ima svega 40 tisuća stanovnika. Ista je stvar u Slavoniji. A samo te dvije regije mogle bi prehraniti cijelu Hrvatsku" - naglasio je Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus, ujedno i nositelj liste Fokus-Republika u VI. izbornoj jedinici. Naglasio je i da će po dolasku koalicije Fokus-Republika na vlast odmah ukinuti sulude regulacije države u poljoprivredi, a uvest će se i porezna rasterećenja nabavke strojeva i repromaterijala.

Mjere koje koalicija Fokus-Republika predstavila i u svom izbornom programu uključuju kombinaciju poreznih rasterećenja i jačanja gospodarstva te konkretnih poboljšanja u sektoru poljoprivrede. Jedna od njih je ubrzanje postupka dodjele poljoprivrednih površina putem Agencije za promet poljoprivrednim zemljištem, što bi značilo skraćivanje roka od raspisivanja natječaja do uvođenja u posjed u roku od 100 dana. Zemljišna politika treba se prilagoditi potrebama poljoprivredne proizvodnje, a poljoprivredna zemljišta dodijeliti aktivnim poljoprivrednim proizvođačima. Kroz potpore ruralnog razvoja omogućit će se mladim poljoprivrednicima da dobiju potrebna sredstva za proizvodnju na način da im se osiguraju kreditne linije bez kamata. Povećala bi se i sredstva za proizvođače koji ulaze u obnovu stočnog fonda i mehanizaciju, s ciljem da mladi poljoprivrednici ostaju na svojim gospodarstvima. Išlo bi se i u izgradnju silosa i skladišnih kapaciteta, a poticanjem proizvodnje deficitarnih proizvoda smanjio bi se uvoz poljoprivrednih proizvoda. Za proizvođače žitarica i uljarica također bi se osigurali preradbeni kapaciteti. Sa svim ovim mjerama direktno smanjujemo uvoznu ovisnost i povećavamo zaposlenost u Republici Hrvatskoj, istaknuli su predstavnici koalicije Fokus-Republika. Uz Damira Bajsa i Davora Nađija bili su prisutni Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, 2. na listi u II. izbornoj jedinici, Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela i 3. na listi u II. izbornoj jedinici, Krešimir Kuterovac, glavni tajnik stranke Republika i Stjepan Gadže, kandidat na listi u II. izbornoj jedinici.