Objave za medijeTuesday, May 23, 2023 3:31 PM

Pozivamo Vladu da odustane od povećanja trošarina na gorivo!

ZAGREB, 23.5.2023. – Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te saborski zastupnici Fokusa Dario Zurovec i Damir Bajs održali su u Hrvatskom saboru konferenciju za medije povodom povećanog interesa za temu najavljene porezne reforme. Na konferenciji su istaknute ključne točke spomenute reforme, kao i rebalans državnog proračuna te najavljeno povećanje trošarina na gorivo.

„Prijedlog rebalansa proračuna pokazatelj je snažnog rasta prihoda državnog proračuna. Stoga pozivamo Vladu da odustane od planiranog povećanja trošarina, koje je protivno najavljenom poreznom rasterećenju. Primjerice, povećanje trošarina na gorivo snažno će pogoditi sektor transporta i prijevoz putnika, što najviše utječe na najsiromašnije slojeve građana koji koriste javni prijevoz“ izjavio je Davor Nađi dodavši da treba pratiti i globalna gospodarska kretanja. Naime, potrebno je dodatno porezno rasteretiti poduzetnike radi osiguranja dugoročne stabilnost, a vidljivi trend usporavanja ekonomije SAD-a i Kine znači da ni Hrvatska neće vječno imati pozitivne trendove. Nađi smatra ključnim hitno rasterećenje poduzetnika radi generiranja novih radnih mjesta, a nedavnim iskustvom krize uzrokovane globalnom pandemijom koronavirusa, svi smo svjedočili da su teret krize podnijeli upravo poduzetnici.

Davor Nađi podržao je najavljenu Vladinu mjeru ukidanja prireza, ali i iskazao zabrinutost s obzirom na nepoželjno centraliziranje prihoda prema državnom proračunu kroz povećanje trošarina, dok se sredstva koja pripadaju lokalnoj samoupravi smanjuju.

Okupljenima se obratio i Damir Bajs koji je istaknuo da je prijedloge nove porezne reforme nužno sagledati s kritičkim pogledom. „Ona može zvučati primamljivo, ali nije izvediva u stvarnosti. Vlada izbjegava suočavanje s ključnim problemima, poput visoke stope inflacije, posebice rasta troškova prehrambenih proizvoda i smanjenja životnog standarda koje postaje sve vidljivije. Porezna reforma koja je predložena neće riješiti ove probleme. Stoga, nužno je provesti sveobuhvatnu poreznu reformu koja uključuje i smanjenje poreza za poduzetnike, posebno u trenucima kada država bilježi veliki suficit.“ za kraj je izjavio Damir Bajs.