Objave za medijeSunday, May 1, 2022 10:12 AM

Prihvaćanje zahtjeva sindikata ne potiče poboljšanje kvalitete javnih usluga

Davor Nađi

Vlada je prije 2 i pol godine obećala reviziju koeficijenata složenosti poslova u javnom sektoru. Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić, najspretniji PR pretakatelj iz šupljeg u prazno, je tada najavio da se radi o mjesecima, a ne godinama do kada će se napraviti revizija. Međutim, prošle su godine, a reviziju koeficijenata vidjeli nismo.

Sindikate to ne zanima. Kao što ih ne zanima ni uvođenje mjerenja rada, niti nagrađivanje najboljih uz kažnjavanje najlošijih. Iako bi to moralo biti u interesu svakog dobrog i poštenog radnika, ali eto, nije interes sindikata. Njihov interes je samo da svi dobiju istu povišicu kako bi sindikat dobio veće prihode (jer se sindikalna članarina naplaćuje u postotku plaće). Njih ne zanima da svatko bude plaćen onoliko koliko zasluži, što uzrokuje frustraciju najboljih radnika i njihov odlazak u privatni sektor, a posljedično pad kvalitete usluge javnog sektora zbog negativne selekcije.

Za kraj, uz apel da danas razmislite o tome, a u nadi da ćete ovu nedjelju provesti opušteno i u dobrom društvu, čestitam vam 1. svibanj, Međunarodni praznik rada.