Objave za medijeWednesday, April 3, 2024 2:46 PM

Samobor i Sveta Nedelja primjeri su što možemo učiniti na nacionalnoj razini

Na zagrebačkom Podsusedskom mostu koalicija stranka Fokusa i Republike predstavila je listu kandidata za VI. izbornu jedinicu. Predvodi je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, a uz njega tu su još i gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, nositelj najvišeg državnog odlikovanja za sport i borac za prava osoba s invaliditetom Vedran Jerković te drugi kandidati iz područja Zagreba te gradova i općina zapadnog dijela Zagrebačke županije.

"U Samoboru i u Svetoj Nedelji naše je gradonačelnike dočekala nesređena i loša situacija, ali nisu očajavali, nego su se primili posla. Već u prvoj polovini mandata dobili su nagrade za najbolje gradove kad je riječ o gospodarstvu i kvaliteti života. Mi smo dakle u vrlo kratkom vremenu pokazali da znamo kako te da smo glas razuma. Zajedno idemo rješavati probleme na ovom zapadnom dijelu Zagreba i okolice, jer se država i aktualna zagrebačka vlast toga nikad neće primiti. Konkretan primjer je pruga do Bregane koja je godinama u fazi masterplanova i evaluacija. Mi se borimo za saborske mandate da to izvadimo iz ladica i realiziramo" - izjavio je Davor Nađi i napomenuo da su u programu za ovu izbornu jedinicu projekti koji se trebaju realizirati s državne razine. Pruga i bolja regulacija javnog prijevoza te cestovni ulazi i izlazi sa zapadne strane u Zagreb su svakako jedan od prioriteta. Samobor također ima odlično riješene otpadomjere i taj bi se sustav zbrinjavanja otpada mogao preslikati na Zagreb, kao i niz drugih rješenja i ušteda u javnoj upravi, snižavanju poreza, povećanja mirovina, ukidanje PDV-a na prvu nekretninu i drugih konkretnih rješenja koje zagovara koalicija stranaka Fokus i Republika. "Naglasio bih i da Samobor i Sveta Nedelja imaju najniži porez na dohodak u državi zbog čega paru s djetetom na dvije prosječne zagrebačke plaće na razini godine ostane oko 1200 eura više nego u Zagrebu. To je dovoljno da pokrije jednogodišnje režije“ - istaknuo je Nađi.

Okupljenima se obratila i gradonačelnica Samobora Petra Škrobot koja je dodala da ženama nije lako u politici: „Bila sam izložena raznim negativnim komentarima u javnosti, ali to je samo razotkrilo one koji su me opstruirali. Usprkos tome, Samobor je danas grad s najvećim pomakom nabolje u kvaliteti života. Grade se vrtići, uspješno je implementirano rješenje zbrinjavanja otpada, jedna od najvećih stranih investicija u logistički centar se trenutno realizira, ljudi imaju radna mjesta i što je najvažnije - stvaramo sretnije okružje za svoje stanovnike. Sreća je veća kad se dijeli stoga bi mi bilo drago da naša iskustvo i rezultate podijelimo s drugim gradovima i općinama te poboljšamo kvalitetu života u Novom Zagrebu, Podsusedu, Vrapču, Stenjevcu i Trešnjevki“ izjavila je Škrobot.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec naglasio je da je upravo Sveta Nedelja predvodnik u inovativnim rješenjima te da samo takvim pristupom postoji mogućnost napretka Hrvatske: „Među prvima u Hrvatskoj smo uveli transparentnost, ali ne samo u grad već i u sva gradska poduzeća, što očekujemo da postane standard u cijeloj Hrvatskoj. Ja sam osobno prvi saborski zastupnik stranke Fokus, zalagao sam se i zalagat ću se za zdravorazumske politike koje potiču rast i razvoj gospodarstva te osiguravaju dostojanstven život našim ljudima. Zato je jako važno da izađete na izbore i prepoznate nas kao koaliciju koja brine o vašim interesima. U ovoj cijeloj političkoj ludnici i svađama mi smo jedini glas razuma“ - za kraj je izjavio Zurovec.

Na samom kraju, okupljenima se obratio i Vedran Jerković, tajnik stranke Fokus i kandidat na listi. „Iako sam cijeli život bio u sportu i poduzetništvu, zbog teške bolesti mlađe kćeri koja je stopostotni invalid četvrtog stupnja svoj sam život, zapravo, posvetio u borbu za osobe s invaliditetom. Ako uđem u Hrvatski sabor svoj ću mandat posvetiti borbi za prava osoba s invaliditetom. Ova država je socijalna država samo na papiru i zaista sam u ovih devet godina dobro upoznao sve prepreke i nelogičnosti sustava.“ izjavio je Jerković.

Lista za VI. izbornu jedinicu koalicije Fokus - Republika
Lista za VI. izbornu jedinicu koalicije Fokus - Republika

Na zajedničkoj listi Fokusa i Republike u VI. Izbornoj jedinici kao nositelj liste na prvom mjestu je Davor Nađi, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot je na drugom mjestu, na trećem mjestu nalazi se Vedran Jerković iz Zagreba, na četvrtom je Miroslav Pučko, na petom poznati glazbenik i poduzetnik Mario Budišćak, na šestom Vlatka Pažin, dok je na sedmom mjestu Goran Navoj iz Jastrebarskog. Osmo mjesto na koalicijskoj listi nosi Gordana Babić, a zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak je na devetom mjestu. Marija Lindić je na desetom mjestu dok je Saša Tomečak na 11. mjestu. Ivana Mišlov i Dorotea Grgec iz Zagreba su na 12., odnosno 13. mjestu. Gradonačelnik Svete Nedelje i dosadašnji saborski zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec nalazi se na 14. mjestu.