Službene objaveThursday, August 10, 2023 12:35 PM

Svi Fokusovi gradonačelnici i načelnici proglašavaju sajamske dane

Svi gradonačelnici i načelnici stranke Fokus 15. kolovoza proglašavaju sajmenim danom u svrhu pobune protiv zabrane rada trgovina nedjeljom

ZAGREB, 10.8.2023. – Stranka Fokus podržava inicijativu Udruge Glas poduzetnika (UGP) koja je pozvala gradonačelnike i načelnike da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima, tako da proglase manifestacije ili sajamske dane. Ovom „prosvjedu“ pridružit će se Pirovac kao jedno od popularnih ljetnih turističkih središta, ali i Samobor, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i općina Križ. Svi gradonačelnici i načelnici spomenutih mjesta suglasni su u stavu da je novi zakon nebulozan te se nadaju da će ocjena ustavnosti pokazati kako je Vlada RH napravila grešku, jer je u predizbornoj želji za dodvoravanjem biračima na kraju oštetila poduzetnike i građane, a radnicima u trgovini dugoročno prijete otkazi.

„Za sada sve ide kako sam i govorio da će ići: benzinske prodaju kruh, veliki trgovački lanci rotiraju ljude po različitim poslovnicama, promet u maloprodaji je manji nego da se rade nedjeljom, a samo se još čeka da se u kladionicama krene prodavati špeceraj, a kina da u ponudu uvrste i svježe mlijeko. Male obiteljske trgovine su te koje trpe najveću štetu“ – izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

„U kojem je to svemiru bitnije piti kavu u restoranu, gledati film u kinu ili uplatiti listić u kladionici nego u trgovini moći kupiti svježi kruh, dječju hranu ili pelene? Neki kažu da se kupovina može obaviti dan ranije, ali može se doma i kava skuhati, film odgledati, a postoji i online klađenje! Dakle, svi argumenti oko zabrane rada trgovina nedjeljom jednostavno nemaju veze s logikom i realnošću te su potpuno nesuvisli“ – komentirao je Nađi odmah po najavi donošenja zakona, a stranka Fokus je prva i jedina nedvosmisleno od starta bila protiv. Kako će tek sljedeće godine taj zakon imati pravi efekt, iz Fokusa kažu da vrhunac gluposti i štete po tom pitanju tek treba biti dosegnut.

Odluke o proglašenju sajmenog dana donose gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, načelnik Pirovca Ivan Gulam i načelnik općine Križ Marko Magdić.

fokus je protiv zabrane rada trgovina nedjeljom