Objave za medijeWednesday, February 7, 2024 3:04 PM

Za smjenu Jelinića Plenkoviću je bila dovoljna samo sumnja, a Turudića sada brani jer je „njihov dečko“

ZAGREB, 7.2.2024. – Koalicija stranaka FOKUS-IDS-NS Reformisti-PGS neće podržati HDZ-ov prijedlog da Ivan Turudić bude glavni državni odvjetnik. Svih pet saborskih zastupnika ove koalicije su protiv tog prijedloga, priopćeno je danas na konferenciji u Hrvatskom Saboru na kojoj su sudjelovali predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, predsjednik NS Reformisti Radimir Čačić te saborski zastupnici Damir Bajs (Fokus), Emil Daus i Katarina Nemet (IDS), Natalija Martinčević (NS Reformisti), dok saborski zastupnik Dario Zurovec nije mogao prisustvovati zbog službenog puta.

Jučer smo vidjeli da kud Plenković okom, tu Ustavni sud skokom. Ustavni sud je odlučio štititi HDZ umjesto da štiti Ustav. Danas je na dnevnom redu izglasavanje čelnika DORH-a koji je neupitno HDZ-ov čovjek čime se i ta institucija stavlja pod kontrolu HDZ-a, a na red nam dolazi i izglasavanje Lex AP-a kojom se želi ušutkati medije. Ostale institucije koje je HDZ zarobio nema smisla nabrajati jer bi to jednostavno predugo trajalo. Ušli su u svaku poru društva, od Ustavnog suda do lokalnog nogometnog kluba“ – izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te nadodao da ova Plenkovićeva vlada, osim što je najkorumpiranija u povijesti Hrvatske s 30 smijenjenih ministara, radi i napad na sve demokratske institucije. „Plenković iz dana u dan sve više liči na Orbana ili Vučića. Tome ćemo stati na kraj na skorašnjim izborima“ – zaključio je Nađi i pozvao HDZ-ove koalicijske partnere da se pridruže oporbi i da ne podrže ovaj nasrtaj na demokraciju u Hrvatskoj i preuzimanje kontrole jedne od najbitnijih funkcija u državi od strane kompromitiranog HDZ-ovog čovjeka.

Ne samo zbog „njegove radosti i njezine lipote“, već i zbog svega ostalog što smo imali prilike saznati proteklih dana, IDS će glasati protiv Vladinog prijedloga odabira novog Glavnog državnog odvjetnika. Forsiranje odabira gospodina Turudića za Glavnog državnog odvjetnika je dodatno unošenje nestabilnosti i nesigurnosti među građane te gubitka još ono malo povjerenja koje je ostalo u državne institucije – posebno pravosudne! I to u trenucima kada građani Hrvatske više nego ikad trebaju tu stabilnost, sigurnost i povjerenje u institucije“ – izjavio je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus. Ne mislimo pritom na njegovu stručnost, nismo mi ti koji će je ocjenjivati,  ali nas kao građana ove zemlje, a nakon toga kao i one koji zastupaju te građane u Hrvatskom saboru, zanima da li možemo vjerovati osobi koja bi trebala doći na funkciju koja po svom opisu posla i ulozi u društvu treba imati najveće povjerenje građana Republike Hrvatske? – zaključio je Daus i naglasio kako se nakon svega ne samo da ne možemo vjerovati gospodinu Turudiću, nego smo i ozbiljno zabrinuti kamo sve to vodi.

Odluke HDZ-a i partnera u Saboru ovih dana bit će potpuno eliminirati svaku mogućnost da hrvatska javnost sazna sve ono čemu svjedočimo i čemu smo godinama svjedočili kad govorimo o HDZ-u. Jedino što tu preostaje je javna objava predsjednika Milanovića da će pomilovati svakoga tko po„Lexu AP“ bude osuđen. Drugo, HDZ stječe potpunu kontrolu na DORH-om, ne samo izborom „svojeg dečka“ Turudića već i nakon toga postavljanjem potpuno kontrolabilnog ravnatelja USKOK-a. Naime, bivša ravnateljica je otišla jer je morala otići nakon što je planirala optužiti i kazneno goniti upravo Turudića u aferi Bašić, što je USKOK i službeno potvrdio“ – izjavio je  predsjednik NS Reformisti Radimir Čačić. Čačić je podsjetio i na riječi samog premijera Plenkovića koje je izjavio kao argument za smjenu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelinića. Plenković je tada rekao kako se radi o integritetu ljudi, te da ta dužnost ne dozvoljava prostor za bilo kakve sumnje u nepristranosti i objektivnost. „Podsjetimo utvrđeno je da Dražen Jelinić nije počinio nikakav, pa ni najmanji stegovni prekršaj, te da je smijenjen samo zbog mogućnosti sumnje. Ovaj nužni kriterij koji je predsjednik Vlade iznio, svojim predlaganjem Turudića sam potpuno odbacuje“ – zaključio je Čačić.