Isplata bruto plaće

I prije smo znali da mnoge europske zemlje imaju veća primanja nego što je to u Hrvatskoj, ali tek s uvođenjem eura smo potpuno osvijestili koliko smo zapravo siromašniji te da u usporedbi s drugima imamo puno niže plaće.

Jeste li znali da Slovenci primjerice imaju za četvrtinu veće prosječne mjesečne prihode, u Italiji je to duplo, Nijemci imaju skoro tri puta više od nas, a Švicarci dobivaju čak 5 i pol puta više novaca od naših građana?


Iako naši građani načelno znaju da plaćaju puno poreza i doprinosa državi, kako ti novci ne prođu kroz njihove račune, često ih ne doživljavaju svojim izravnim doprinosom. Upravo zato pozivamo vladajuće da uvedu isplatu plaće u bruto iznosu. Bruto iznos plaće uključuje, uz neto plaću i porez na dohodak, prirez te doprinos za mirovinsko osiguranje. Sve to bi se i dalje plaćalo automatskim skidanjem s računa zaposlenika, ali bi prvo zaposleniku na račun „sjeo“ puni iznos te bi ga se time svaki mjesec podsjetilo koliko novaca zasluži i koliko od te ukupne sume ode državi.


Radi se o novcu građana i svatko bi trebao imati pravo da uz plaću na svoj račun primi i ukupan iznos javnih davanja. Smatramo da je to dobro i za građane i za poslodavce i za državu, u smislu jačanja odgovornosti i financijske pismenosti!


Ne mislimo da Hrvatska treba odmah kopirati američki model isplate plaća radnicima u bruto iznosu. Vjerujemo da je u praksi bolje da u prvoj fazi bruto iznos bude automatski skidan s računa građana, dok se ne postigne odgovarajuća financijska pismenost. Visoka razina financijske pismenosti građana, čemu bi ovakav potez pridonio, osnovni je preduvjet za eventualnu daljnju liberalizaciju izbora koje usluge građani žele plaćati državi, a koje kupovati na slobodnom tržištu, kako bi imali što veću slobodu upravljanja vlastitim novcem.


Automatizam skidanja s računa omogućuje zadržavanje potpune sigurnosti u trenutnom funkcioniranju sustava, ali će građani biti bolje osviješteni kolika su davanja državi pa sukladno tome i biti motivirani zahtijevati bolju uslugu. Poslodavci bi bili rasterećeni krivih predrasuda jer bi bilo jasnije koliko uistinu plaćaju radnike, predlažemo i da se razmotre potrebne izmjene zakona kako bi se na isti način moglo isplaćivati i „bruto 2“ iznos. Taj se dio, koji uključuje i doprinos za zdravstveno osiguranje, trenutno klasificira kao trošak poslodavca, iako je u stvarnom svijetu to sve zapravo plaća radnika.
Što se tehničke provedbe tiče, u današnje vrijeme ovakva isplata ne bi trebala predstavljati velike implementacijske izazove.


Isplatu bruto plaće uveli smo kao jednu od svojih politika već prilikom osnivanja stranke i ovo je bila jedna od tema koju smo zagovarali i uoči prošlih parlamentarnih izbora.


Naše progresivne politike i stavovi vidljivi su i na primjeru lokalnih sredina kojima su na čelu naši gradonačelnici i načelnici. Ukidamo prirez, smanjujemo poreze, uvodimo transparentnost i na brojne druge načine zagovaramo razvoj i slobode u gospodarskom i svakom drugom smislu.